Make your own free website on Tripod.com
litebolt13.gif (24973 bytes)

-Spirituele crisis -

  DE DONKERE NACHT 
VAN DE ZIEL

litebolt13.gif (24973 bytes)

 

 

  

    "Je kan het licht niet vinden tenzij je het donker binnengaat"

... een oud mystiek inzicht

  De donkere nacht van die ziel, spirituele crisis en spirituele noodtoestand zijn verschillende uitdrukkingen die gebruikt worden om een unieke ervaring te beschrijven - een diepgaande test van geloof, geduld, innerlijke reiniging en overgave - die een noodzakelijk deel zijn om het pad naar huis en naar God terug te gaan. Daardoor gaat men naar een hogere staat van goddelijk zijn en komt men dichter bij Al Dat Is. Vroeg of laat, in dit leven of het volgende, zal iedereen door de donkere nacht heen moeten.

Nu zijn er vele mensen op deze planeet die zoeken naar een diepere mening en doel in hun leven. Vechten om te overleven en om vreugde te vinden in de materiŽle wereld lijkt de mensen niet meer tevreden te stellen. Meer en meer mensen raken verveeld en gefrustreerd in de routine van het dagelijks leven, of het nu in de carriŤre is of in ons persoonlijk leven, of in de relatie tot andere mensen. Het lijkt of het gemiddelde menselijke bewustzijn zo vastzit in de druk van het dagelijkse leven dat het een intense emotionele schok nodig heeft om ook maar een beetje te ontwaken.

Diep vanbinnen beginnen we ons te realiseren dat onze honger naar materieel comfort en plezier van het leven ons uiteindelijk met een leeg en onvolledig gevoel achterlaat. Dan beginnen we te vermoeden dat blijvende vrede en vreugde een innerlijke aangelegenheid is. Met het resultaat dat velen van ons gaan kijken in de spirituele of mystieke rijken naar een groter doel, richting en betekenis in het leven. In dit proces vragen we onszelf af: 'Wie ben ik werkelijk, wat doe ik hier, wat is de echte reden van het leven op deze planeet?'

Als we er klaar voor zijn zullen deze vragen een diep verlangen in ons wakker maken dat ons bezielt om naar de antwoorden te zoeken. Op andere tijden kan een serieuze levenscrisis of een diepe mystieke ervaring hetzelfde effect geven. Het doel is om ons de ogen te openen voor de fysieke droomwereld waarin we al een hele lange tijd ingevangen zitten. We zullen ondervinden dat we altijd al op zoek waren naar God.

Als we geen antwoorden vinden op deze vragen zullen we op het reÔncarnatiewiel blijven ronddraaien. Een van de doelen van de donkere nacht is ons te helpen door die cyclus heen te breken zodat we het niet langer nodig hebben om ons in de fysieke wereld van planeet Aarde te verankeren.        

Onze zoektocht naar de waarheid helpt ons om spiritueel wakker te worden en wat nog belangrijker is, om ons te herinneren wie we werkelijk zijn. Dit is de roep van de goddelijke stem die velen nog moeten horen. Dit nieuwe bewustzijn kan de meest diepgaande ervaring in ons leven zijn; een, in vervoering brengende stroom van vreugde en verlichting die zo moeilijk te beschrijven is voor degenen die dit punt nog niet bereikt hebben

Na dit wakker worden of verandering van bewustzijn, beginnen we met minder belangstelling te hebben voor de oude manier van zijn en voor het valse geloof, omdat we klaarder zien dat onze hereninging met het goddelijke natuurlijker is. De oude manier van zijn interesseert ons niet meer omdat de nieuwe manier alleen nog telt.

Ergens op onze weg naar herinnering wie we werkelijk zijn kunnen we onszelf in een zeer oncomfortabele positie vinden, ergens in niemandsland. Op deze plaats beseffen we dat we nog niet al onze oude geloofssystemen achter ons gelaten hebben, maar dat die aan het afbreken zijn, en dat we aan de andere kant volledig in de nieuwe spirituele waarheden moeten gaan staan die we ontdekken.

Dit lastige moment, tussen de dood van ons 'vorige leven' en de geboorte van ons nieuw leven kan een innerlijke crisis van onzekerheid, onstandvastigheid, verwarring, frustratie en een zeer onbeschrijfelijke wanhoop met zich meebrengen, wanneer de donkere nacht van de ziel begint en zicht begint te doen voelen. Het kan een tijd duren voor we 'sterven' en er is een tijd nodig om hergeboren te worden, dit variŽert voor elk individu. De totale ervaring kan dagen, weken of jaren duren.

Er zijn ook andere dingen die een spirituele crisis teweeg kunnen brengen. Soms kan het beginnen met oa: een diep mystiek visioen, een bijna doodervaring, een serieuze ziekte, een spiritueel boek lezen, de geboorte van een kind, een serieus verlies of soms zelfs het gebruik bewustzijns verruimende drug. Iedere manier kan een abrupte en radicale verandering in iemands geloofssysteem en manier van leven bewerkstelligen. Het zijn allemaal gelegenheden voor diepe en blijvende innerlijke transformatie.

De donkere nacht is deel van de spirituele reis.  Hij zal ons meenemen naar de donkere stukken van onze natuur en veel van onze op het ego-gebaseerde inprentingen en onvolkomenheden aan het  licht brengen. Hun aanwezigheid kan dan erkend en gezuiverd worden. Dit alles kan zeer hoge eisen stellen en het individu in een staat van emotionele uitputting en hulpeloosheid brengen. Het normaal functioneren in de alledaagse realiteit kan heel moeilijk en uitdagend worden.

Het is ironisch dat er intense gevoelens van depressie, woede, losmaken, hopeloosheid en eenzaamheid die niet alleen medogenloos zijn, maar ook maanden of jaren kunnen duren, kunnen samenvallen met het ons herinneren van onze goddelijke verbondenheid. Dat is wat gebeurt als we door onze zuiveringservaring gaan en de invloed van ego loslaten.

Dan komt periode van wachten en nederig volharden, wanneer ons oude zelf dood gaat en we ons afvragen wanneer de donkere nacht ten einde zal zijn. Ten slotte voelt het alsof we de controle over onze levens verliezen en het meest belangrijke, dat God ons verlaten heeft.

St. Johannes van het kruis beschreef de donkere nacht van de ziel als "een binnenstroming van God in onze ziel, die het zuivert van zijn onervarenheid en onvolmaaktheden." Door zijn diepgaande uitdagingen is de donkere nacht ook een referentiepunt voor een intens, spiritueel gevecht en een doorgang door de wildernis die gevuld is met volkomen hopeloosheid en afgezonderdheid.

 In het boek 'First the Ecstacy, Then the Laundry' (letterlijk vertaald 'Eerst de extase, dan de was' citeert Dr. Jack Kornfield de volgende beschrijving van iemand die meer dan 20 jaar op het spirituele pad was en een goeroe werd daardoor. Juist als het perfect leek te gaan in zijn leven, kwam onverwacht de donkere nacht van de ziel:

"Ik had me altijd zorgen gemaakt om mijn studenten, hoe onstabiel hun wijsheid leek. Na het eerste diepe besef van leegheid en vrijheid, was de pijnlijke neiging van vele mensen om opnieuw gevangen te raken in afgescheidenheid. Maar dan gebeurde het met mij!

Ik raakte in verwarring, paniek en depressie. Het begon toen ik ziek werd van parasieten uit India. Al het geld dat ik jaren gespaard had en geÔnvesteerd in twee voorspoedige bedrijven was verloren door bankroet en verraad.

Plotseling was de 'goeroe' ziek en arm. Ik werd ontzettend bang. Mijn familieleven werd een plaats van conflict. We moesten ons huis verlaten, we hadden financiŽle problemen, we moesten ons zorgen maken over alledaagse dingen. Ik had problemen met mijn moeder. En al die tijd dacht ik dat ik dat niet zou mogen voelen - ik ging door hoogtepunten. Ik dacht dat ik het hele spel kende.

Uiteindelijk stopte ik met lesgeven. Ik verloor alle controle. Ik bereikte een kinderlijke staat waarin ik niet meer probeerde dingen te verstaan. Ik was compleet kapot, leefde van moment tot moment, en op een bepaalde manier was dat wanneer mijn spirituele leven oprecht was voor de eerste keer."

Een spirituele crisis mag niet verward worden met persoonlijk karma die een persoon koos om mee geconfronteerd te worden en naar te handelen gedurende een gegeven leven. Bijvoorbeeld: wanneer iemand moeilijkheden heeft met een relatie, met een handicap, met misbruik, verslaving en zo meer, weerspiegelen deze omstandigheden persoonlijk karma in de plaats van een spirituele crisis.

St. Johannes van het Kruis ging door deze crisis. Edgar Cayce beschreef het in boeken en op tapes. En doorheen de geschiedenis zorgen  verschillende inheemse culturen liefdevol voor hun stamgenoten die in een spirituele crisis zitten.

Soms kan de donkere nacht een traag, gestadig en een zich herhalend proces zijn. Soms kan het intens radicaal en snel zijn. Op elke manier is het een zeer diepe ervaring die ons van al ons vals geloof en aardse gehechtheid ontdoet. De sleutel is vertrouwen wat je innerlijk weten je blijft vertellen, dat op het einde, de onschatbare beloning Godgecenterdheid en spirituele velichting zal zijn, wanneer de echte jij uit de materiŽle droom naar boven komt

Geef alsjeblieft niet op wanneer de donkere nacht in jouw leven komt! Wanneer de razernij over is, wanneer men zich overgeeft, wanneer men accepteert en gelooft dat wat God voor jou in petto heeft - zonder berusting en met dankbaarheid voor de ervaring - zal de spirituele razernij eindigen. Op dat punt zal het ego veel minder invloed hebben op jouw leven en er zal Licht door schijnen die een nieuw spiritueel avontuur en doel met zich meebrengt. Je pad zal geleid worden door een serie goddelijk beÔnvloede synchrone gebeurtenissen en je ware missie voor dit leven zal zich zoals bij magie ontvouwen en op zijn plaats vallen.

Maar wees niet te comfortabel met je nieuw gevonden manier van leven. De donkere nacht gaat over overgave aan de wil van God. Wanneer we een zekere graad van ego laten vallen hebben moeten we deze overgave elke dag leven. Wanneer dat eindigt zal de volgende vraag gesteld moeten worden: 'Hoe kan ik deze overgave liefhebben als ik niet af en toe getest wordt?

Als je meer wilt leren over de donkere nacht ervaring, klik op het volgende:

donkere nacht symptomen

boeken die kunnen helpen

links (engels)

Het inspirerende verhaal van Carolyn Myss over haar Donkere Nacht

persoonlijke donkere nacht ervaringen van mensen die deze site bezoeken

mijn eigen donkere nacht crisis en overgave

home